Малкият, отдалечен италиански остров Аликуди е дом само на около 100 жители и - в идеалния случай, на около 100 диви кози. Тази година обаче съотношението между хората и животните е крайно неравномерно.

Островът е завладян от шест пъти повече кози от желания брой жители и има повече животни на глава от населението, отколкото където и да било другаде.Кметът Рикардо Гуло призовава всеки, който може да помогне, да се включи в решаването на проблема.

Гуло заяви пред CNN, че не го интересува дали знаете нещо за отглеждането на кози, стига само да имате лодка, с която да ги изведете от острова - след като сте си ги хванали.

Снимка: iStock by Getty Images

Той казва, че програмата "осинови коза" е създадена, защото местната власт не иска да унищожи животните, които вече са превзели жилищни райони, нахлули са в домовете, хрупат каквото намерят в обществените паркове, частните градини и живите плетове. Опитват се да се катерят по каменни стени, които обикновено поддават под тежестта им.

Според регионалното правителство на Сицилия козите са били внесени на острова преди около 20 години от фермер, който след това ги пуснал на свобода.

Години наред животните, които не са собственост на никого, пасат по хълмовете на Аликуди и са изобразени на почти всяка пощенска картичка от вулканичния остров. Но оставени на произвола на съдбата, те се възпроизвеждат с изумителна скорост.

Всеки, който се интересува да вземе до 50 кози, може да подаде официална молба в общината до 10 април, каза кметът, но добави, че ще удължи срока, докато всички кози не бъдат осиновени.

Кандидатът трябва да изпрати искането си по имейл и да плати такса от 16 евро, за да го направи официално.

"Откакто обявихме идеята си за първи път, ни се обадиха десетки хора", казва Гуло, включително фермер от близкия остров Вулкано, който произвежда козе сирене.

"В идеалния случай бихме искали хората да се опитват да опитомяват животните, вместо да ги ядат", добави той. Въпреки това властите няма да извършват надлежна проверка на намеренията на всеки осиновител на кози. След като козите бъдат разпределени, осиновителят има 15 дни, за да ги хване и изнесе от острова.

Кампанията ще продължи докато местното стадо не намалее значително, но няколко ще бъдат оставени - поне за да позират с туристите.

Снимка: iStock by Getty Images

Аликуди е най-малко населеният от седемте Еолийски острова - веригата край северното крайбрежие на Сицилия, която включва Стромболи и Липари.

Освен с козите, островът е известен и с местния хляб с LSD, забранен през 50-те години на миналия век, и е популярна туристическа спирка за платноходки и любители на вулканите, които могат да наблюдават постоянните изригвания на близкия Стромболи.

Този суров остров има голям вулканичен конус, който се издига от Тиренско море. На него няма хотели и пътища. Вместо това транспортът се осигурява от мулета и магарета, които се движат по стръмни пътеки, според уебсайта Visit Sicily.

Аликуди не е първото място, където се наблюдава неочакван приток на скитащи кози.

През юни квартал в Маккини, Тексас, се събуди от шокираща гледка: 40 избягали кози се разхождаха из тревните площи на жителите и отхапваха от тях, след като се отделиха от стадо, пасящо в близкия квартал.

През март 2020 г., по време на блокирането на коронавирусната инфекция, жителите на град Лландудно в Уелс забелязват стада кози, които се разхождат по улиците, след като повече от дузина животни слизат от хълма над града.

Снимка: iStock by Getty Images