Италианският остров Прочида, разположен в Неаполския залив, беше обявен за Италианска столица на културата за 2022 г. Островът спечели титлата в конкуренция с други девет претендента, сред които Бари, Анкона, Таранто и Трапани. 

Известният с цветните си къщи и красивите си гледки остров спечели историческа победа в надпревара, която обикновено се оглавява от по-големи градове, както текущата столица на културата, Парма. 

Програмата на Прочида е наречена “La Cultura non Isola” - игра на думи, която може да се преведе като “Култура, която не е изолирана”, но и препраща към факта, че Прочида е остров (на италиански - “isola”). 

Островът е мъничък, малко повече от 4 квадратни километра, и е дом на около 10 000 души. Главният град носи същото име - Прочида. Точно срещу острова откъм сушата се вижда нос Мизено (кръстен на древногръцкия герой Мизен, който бил син на Еол и според легендите бил изгорен на носа, който после получил неговото име). От другата страна се намира остров Иския. 

Архитектурата на Прочида е средиземноморска. Къщите са в топли, пастелни цветове, които контрастират с тъмносиньото на морето. Уличките са криволичещи и стръмни, а сградите сякаш са построени една върху друга. 

На красивия остров Прочида са снимани много филми, сред които “Талантливият мистър Рипли” и италианският “Пощальонът”.