От 1 март отпада и забраната за реализиране на организирани пътувания в страната, съобщи БТА. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешение от 1 април.

В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както е поискала вицепремиерът Марияна Николова. Днес искането е получило своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират.

Министър Николова е подчертала, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса са подкрепили идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30 на сто. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, е обяснила министърът.

Ресторантите ще отворят от 1 март при капацитет от 50 на сто, до 6 човека на маса и ще работят до 23 часа с клиенти. Нощните заведения ще отворят от 1 април.