Данък настаняване от два процента започва да действа от 1 януари 2023 година в Турция, съобщи Анадолската агенция. Съответният документ е поместен в държавния вестник "Ресми газет"., съобщава БТА.

Данъкът ще се взима за настаняване в хотели, туристически селища, мотели, пансиони. Освен това той може да се включва в туристическите обиколки от туристическите агенции. Освободени от плащане на данъка са учащите се и студентите, които живеят в общежития, пансиони и къмпинги. Няма да плащат таксата и представители на дипломатически мисии и международни организации, които имат дипломатически статут.

Представителите на туристическата индустрия в Турция преди това се обявиха против въвеждането на данък настаняване. Те отбелязаха, че това може да отслаби конкурентните позиции на страната, която за разлика от много други страни преди това не събираше такива такси. Решението за въвеждане на новата такса турското правителство прие през 2019 г., но отложи прилагането на това решение заради пандемията от коронавирус.

Турция за тази година очаква 51,5 милиона туристи и 46 милиарда приходи от туризма. Плановете й за идната година са да приеме 60 милиона туристи, съобщи по-рано министърът на културата и туризма Мехмет Нури.