Досега комплексът бе посещаван средно от 23 000 души дневно, като най- големите групи пристигаха в Акропола преди обед.

Министърът на културата Лина Мендони заяви, че контролът е необходим, за да се предотврати струпването на хора в обекта на световното наследство на ЮНЕСКО.

В интервю Мендони е категорична: "Очевидно е, че туризмът е желан за страната, за всички нас. Но трябва да намерим начин как прекомерният туризъм да не навреди на паметника".

Новите ограничения за влизане в Акропола ще бъдат въведени пробно от 4 септември, а от 1 април 2024 г. ще влязат в сила за постоянно, каза министърът.

Няма да има ограничение във времето на посещенията, макар Мендони да заявява, че хората, които идват с организирани екскурзии или от круизни кораби, и съставляват около 50 % от дневния брой посетители, прекарват средно по 45 минути на обекта.

Акрополът е отворен от 8 до 20 ч. от понеделник до неделя. Според новите правила на всеки час ще се допускат само определен брой посетители, пише Euronews.

Понастоящем половината от туристите на Акропола пристигат между 8 и 12 ч. Според новата система от 8 до 9 ч. сутринта ще бъде разрешен достъп на 3000 души, през следващия час - на 2000, а през останалата част от деня броят им ще варира.

"Мярката ще отговори на необходимостта от опазване на паметника, което е основното за нас, както и подобряване на преживяването на посетителите на обекта", казва Мендони.

Подобни ограничения ще бъдат наложени и за други популярни археологически обекти, казва Мендони. Тя добавя, че решението за Акропола е взето след консултации с туроператори и круизни компании и е било забавено заради изборите в Гърция през юни.

По данни на гръцкия статистически орган миналата година Акрополът е бил посетен от над 3 милиона души.