Панорамна площадка за наблюдение на меандрите на язовир "Кърджали" при устието на река Боровица до ардинското село Рибарци бе открита с тържество вчера. Лентата преряза кметът на община Ардино инж. Изет Шабан.

С дължина от 9 метра, съоръжението е проектирано да побира до 100 посетители. Меандрите на язовир "Кърджали" са един от приоритетните туристически обекти в общината, заедно с Дяволския мост, Орлови скали и Музея на тютюна.

Снимка: БТА

"Ние сме на площадка, която се извисява над меандрите, отсреща на скалите се намира крепостта "Патмос", а като погледна нагоре виждам връх Бездивен - все места, които си заслужава да бъдат видени", каза в словото си при официалното откриване на обекта инж. Изет Шабан. Той подчерта важността на новата придобивка от гледна точка на развитието на туризма, на безопасността на посетителите - туристи и фотографи, които досега слизаха по скали, за да се любуват на гледката, а сега имат изнесена 9-метрова рампа.

Кметът анонсира, че освен съоръжението, част от пътищата в района, които досега не са били включени в списъка на четвъртокласната пътна мрежа, вече са вписани и ще може да се кандидатства за тяхното ремонтиране. Пред журналисти кметът обясни, че една част от пътищата в общината не са отразени по кадастрални карти и заради това Общината не може да разчита на финансиране за тяхното поддържане.

Освен ремонт на пътищата, част от програмата на Общината за развитие на туризма включва и поставянето на допълнителни информационни табели за туристическите обекти. А в рамките на новия мандат, желанието на общинското ръководство е да бъде факт кабинков лифт от село Стар Читак до крепостта "Патмос", като общинското ръководство ще ангажира археолози, които експертно да кажат възможностите за реставрация и консервация на крепостта.

Снимка: БТА