Проектът "Amazônia Revelada" представлява проучване на региона на Амазонка за идентифициране на археологически обекти с помощта на технологията LiDAR и проучвания, провеждани от местни изследователи, които са членове на коренното и традиционното население.

В изявление за пресата, публикувано в Музея на Амазонка в Манаус, Едуардо Невес, директор на Музея по археология и етнография към Университета на Сао Пауло, съобщи за откриването на колониално селище, което фигурира в карти от XVIII век.

Откритието е направено с помощта на LiDAR (Light Detection and Ranging) - метод за дистанционно наблюдение, при който се използва светлина под формата на импулсен лазер за измерване на разстояния до Земята. Разликите във времето на връщане на лазера и дължината на вълната могат да се използват за съставяне на триизмерна цифрова карта на затъмнения пейзаж.

Проучването с LiDAR разкрива следи от улична система. Невес обясни пред бразилската информационна служба Metrópoles, че тази система е била забравена, след като жителите са напуснали селището след 300 години португалско колониално управление.

Селището е било част от португалския колониален регион Амазония, който е представлявал отделна провинция на Португалска Америка, продължила от началото на XVII в. до началото на XIX в., когато Бразилия става независима държава.

Невес съобщи и за още 2 открития. Първото е каменна структура в щата Рондония, където на земята има геометрични структури, като квадратни и кръгли фигури, и линейни елементи, които изглеждат като пътища. Второто, също в Рондония, е елемент с мрежовидна форма, който археолозите планират да проучат допълнително.

"Все още не знаем какво точно представляват те. Те биха могли да бъдат площи за култивиране или може би места за обитаване, но ще трябва да се върнем на терен, за да направим разкопки и да разберем по-добре значението им. Тези образувания са известни и на други места, например в Боливия, но за първи път ги виждаме от бразилска страна", каза Невес.