Напрежението между Русия и Европейския съюз е причина за сериозен отлив на руски туристи в Словения. Словенски хотелиери отчитат най-слабия си сезон от години, предаде БНТ.

Портороз и Пиран са крайбрежни градчета в Словения, в които основeн източник на доходи е туризмът. Много от летовниците са руснаци.

“Идвам тук от години. Много харесвам Словения, харесвам хората и манталитета им. Услугите, които предлагат също са страхотни. Не мисля, че ако човек иска да посети страната политическите интриги биха го спрели”, казва Наталия Базенова, туристка от Русия.

Словения подкрепя санкциите, които бяха наложени срещу Русия, но това може и да я превърне в непривлекателна туристическа дестинация.

Хотелиери са отчели близо 20% по-малко приходи за юли, в сравнение с миналата година.

“Имаме значителен отлив на руски туристи в последните няколко месеца. Поевтиняването на рублата със сигурност е едната причина, но проблемът се задълбочи най-вече след влошаването на кризата в Украйна и напрежението между Русия и ЕС “, казва словенският хотелиер Янес Ягер.

Въпреки затягането на санкциите в последните няколко седмици, руски граждани споделят, че това няма да се отрази на тяхното летуване.