Повече от две десетилетия след заснемането на холивудския филм "Плажът" в приказния залив Мая в Тайланд, Върховният съд на кралството разпореди работата по възстановяване на околната среда да продължи, съобщава Guardian.

Приключенската драма от 2000 г. с Леонардо ди Каприо в главната роля, предизвика критики заради въздействието на проекта върху някога девствената природа на залива, разположен в южната част на Тайланд.

Създателите на филма са засадили десетки палми, за да придадат на залива Мая по "тропическо" усещане, и са обвинени, че са изтръгнали от пясъчните дюни защитени растителни видове.

Въпреки това американското продуцентско студио 20th Century Fox настоява, че е оставило плажа точно такъв, какъвто го е намерило, и че е премахнало тонове боклук.

В края на 1999 г. местните власти заведоха гражданско дело срещу тайландски правителствени агенции, 20th Century Fox и тайландски филмов координатор, с искане за обезщетение от 100 млн. бат, над 2, 7 млн. евро, за нанесени екологични щети.

В началото на седмицата Върховният съд в Банкок потвърди предишно решение на гражданския съд, според което Кралският департамент по горите е отговорен за възстановяването на залива Мая.

 

В окончателното си решение Върховният съд нарежда да бъде сформирана комисия, която да изготви план за възстановяване в рамките на 30 дни.

Защитници на околната среда стартираха две неуспешни съдебни процедури за спиране на снимките на филма, базиран на култовия роман на Алекс Гарланд, поради опасения за екологични щети.

Именно "Плажът" поставя залива Мая на туристическата карта и го превръща в жертва на масовия туризъм. Райското кътче бе затворено през октомври 2018 г., за да може да се възстанови от въздействието на всекидневния наплив от над 6000 посетители.

Заливът Мая отново бе отворен за туристи в началото на 2022 г., но броят на посетителите е силно ограничен, за да бъде предотвратено по-нататъшното увреждане на околната среда.