Дворецът Версай, един от най-посещаваните обекти във Франция, празнува своята 400-годишнина и продължава да разкрива реставрираната си история пред обществеността, която скоро ще има достъп до частните апартаменти на Мария-Антоанета и до напълно обновената му историческа галерия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Въпреки че строителството на двореца започва през септември 1623 г., когато Луи XIII поръчва изграждането на ловна хижа, тази дата остава "символична", казва Катрин Пегар, президент на замъка и имението от 2011 г.

"Годишнината има за цел преди всичко да изрази приемствеността на историята на Версай през тези 400 години и да покаже, че тя не само не е спряла, но и продължаваме да я разкриваме, възстановяваме, съживяваме - една червена нишка, която не е преставала да съпътства историята на Франция", допълва Пегар.

Поредният "самороден къс" от нея, който ще бъде отворен за посетители на 27 юни, са частните апартаменти на Мария-Антоанета - 100 квадратни метра изисканост на два етажа, където кралицата си почива от двора и приема децата си и избран кръг приятели.

Обновяването им предлага и "ново разбиране за историята, с парадокса между публичен и частен живот, етикет и интимност.

Този интимен свят се състои от спални, будоар, библиотека и билярдна зала - игра, която дворът обича още от времето на Луи XIV, превърната в салон. Мария-Антоанета има достъп до него през врата, скрита в завесите на официалната й спалня.

Именно от това "убежище" кралицата бяга, преди да бъде арестувана по време на Френската революция.

През септември, по време на Европейските дни на наследството, дворецът ще открие и реставрираната галерия, посветена на историята му, включваща десетина стаи, които са напълно обновени, обзаведени и модернизирани с помощта на цифрови технологии.

Дворецът Версай посреща почти седем милиона посетители през 2022 г. (посещения на замъка и изложби) , което е с 16 процента по-малко, отколкото през 2019 г. (8,2 милиона).