В навечерието на традиционния празник на Велико Търново - 22 март, ханът "Хаджи Никули", архитектурен шедьовър на възрожденския майстор Кольо Фичето, отново посреща посетители, съобщиха собствениците на реституирания и реставриран паметник.

По данни от архивите ханът, построен през 1858 г. на Самоводската чаршия, е бил използван като склад за стоки, внасяни от Западна Европа и Близкия изток. По-късно в сградата е имало фабрика за преработка на тютюн. В част от помещенията са били настанени работилници на местни дребни занаятчии до национализирането на хана през 1947 г.

През 1970 г. в него е подредена експозицията на музея на Възраждането, който става един от най-посещаваните музейни обекти в града.

През 1992 г. ханът е върнат по закона за реституцията на наследниците на известния търновски търговец Хаджи Никули. През следващите 19 години сградата бе напълно изоставена и започна да се руши, докато през 2006 г. ханът бе закупен наследниците на търговеца от американския гражданин Едмънт Бек, който заедно със своя български съдружник Любомир Марков поеха ангажимент пред великотърновската общественост да възстановят предишния блясък на паметника на архитектурата от национално значение.

Ханът е реставриран по проекти, съгласувани с НИПК, като по специални технологии са възстановени прочутите пясъчни колони и архитектурните орнаменти на сградата. В нея сега се помещава енотечен комплекс със зала за дегустации на вина, картинна галерия и музейна експозиция.

Първите посетители ще имат възможност да разгледат изложба с картини от колекцията на варненската галерия "Кавалет" с творби на родения във Велико Търново живописец Асен Момчев.

Регионалният исторически музей във Варна ще гостува със своя колекция от златни накити от епохата на Средновековието.