До церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж остава по-малко от година, а френската столица  активно се подготвя за домакинството. Но едно предложение на "Европа Екология Зелените" (EELV) е напът да предизвика брожения на следващото заседание на градския съвет.

Те предлагат за шестте седмици на игрите - от навечерието на Олимпиадата до края на Параолимпиадата - Париж (и близките градове, засегнати от събитието) да бъдат напълно освободени от автомобили. Не само това, но и да бъде организиран безплатен обществен транспорт.

За да подкрепи своите аргументи, групата е изложила 14 причини, които засягат всичко - от "здрав разум" до въпросите на околната среда и безопасността. Те също така напомнят за ангажиментите, поети от правителството.

Зелените посочват предизвикателството да се управлява поток от 15 милиона души на обществени места и в обществения транспорт; въглеродните емисии, които се оценяват на 1,58 мегатона; и изявленията на кмета Ан Идалго, че игрите са "катализатор на екологичния преход". Освен това предлагат целият безплатен транспорт да бъде финансиран от екологична такса върху доставките от електронната търговия.

Предстои трудната част- как да бъде осъществено. Съдбата на транспортната мрежа е в ръцете на IDF Mobilités, председателствана от Валери Пекрес, която изглежда по-склонна да повиши цените на картите за пътуване, отколкото да раздава безплатни пътувания.

А що се отнася до прокарването на това предложение в съвета, това се превръща в още по-трудна задача. От страна на дясната опозиция - Давид Алфанд, заместник-председател на групата, заяви: "Това са налудничави идеи на Зелената партия". От страна на мнозинството, което включва Зелената партия, предложението все още се обсъжда и за тях изглежда осъществимо.

Дали обаче метрото ще може да се справи ефективно с милионите хора, които се очаква да го използват, след като ежедневието на ползвателите му вече е сложно в нормални условия? Клеман Боне, френският министър на транспорта, обеща "колоездене и 100% обществен транспорт за зрителите".