Париж ще бъде световна столица на спорта през следващите седмици. Олимпийските игри винаги действат положително на туризма, а през последните месеци течеше сериозна подготовка от страна на хотелиери и ресторантьори. Малко преди стартирането на игрите, кметицата на Париж - Ан Идалго реши да поплува в река Сена и да покаже, че е чиста.

Това не е единственият проект за Олимпийските игри, френските власти са решили да отпразнуват колоезденето като един от ключовите елементи за преминаване към по-екологичен и устойчив метод за транспортиране, пише Timeout.

Новата велоалея включва 60 километра и ще се разклонява в Париж и близките околности. Идеята е, че почитателите на спорта ще могат спокойно да отидат до тенис кортовете на Ролан Гарос с колело и да гледат срещите там.

Велоалеята позволява след това да се разходят до "La Marseillaise", където ще се провеждат мачовете по фехтовка, а следобед, когато се провеждат скоковете във вода в олимпийския басейн на Seine-Saint-Denis, велосипедистите отново ще имат бърза връзка. И това не е единствената добра новина - велоалеите ще останат и след това.

Париж много добре осъзнава, че колкото повече велоалеи има, толкова по-сериозно предразполагат и появата на повече колоездачи. Друга иновация е, че Париж възнамерява да обособи повече от 10 хиляди временни точки за паркиране на велосипеди.

След Олимпийските игри ще бъдат разпръснати на други точки, а компаниите, предлагащи велосипеди под наем, вече са доставили около 3 хиляди велосипеда. Екологичният начин за транспортиране в големите градове набира сила и общините осъзнават колко по-сериозен ефект имат с развита инфраструктура за този транспорт.