Парижани явно не са много доволни от правителствената схема за почистване на река Сена за Олимпийските игри през 2024 г., която е на стойност 1,4 млрд. евро. Всъщност французите са толкова недоволни от този план, че заплашват да дефекират в емблематичната река.

По план Сена ще бъде една от "арените" за Олимпийските игри. В реката ще се проведат състезания по триатлон и плуване в открити води. Съществуват обаче широко разпространени опасения, че реката не е безопасна за плуване поради замърсената вода. Неотдавнашни тестове установиха, че проби от водата в Сена все още съдържат E.coli.

Снимка: iStock by Getty Images

Плуването в Сена е незаконно от 1923 г. насам, макар че изглежда нещата се променят с обещанието на френския президент Еманюел Макрон и кмета на Париж Ан Идалго да се потопят в нея преди игрите това лято.

Новината, че техният президент ще се потопи в Сена, накара французите да разработят план за протест срещу това, което те смятат за разточително харчене на средства за почистване. Хаштагът #JeChieDansLaSeineLe23Juin, е в тенденция в социалните медии. Ако това се случи, протестиращите планират да дефекират в реката, преди политиците и олимпийците да се впуснат в нея.

Категорично може да се твърди, че настроенията на местните жители към предстоящите олимпийски игри са смесени. Много парижани планират да напуснат града, а миналогодишната новина, че известните букинисти на Сена ще трябва временно да затворят, не беше приета добре (макар че след това това решение беше отменено).