Догодина ще се честват 1000 години от битката между българския цар Самуил и византийския император Василий Втори, проведена на 29 юли 1014 г. в планината Беласица.

"Самуилова крепост е място на едни от най-драматичните събития в българската история и амбицията на всички, които работят по този проект, е да го изпълнят отлично, за да може всеки българин, който го посети след това, да се чувства горд от националната ни история"

Това заяви на пресконференция кметът на Петрич инж. Вельо Илиев, цитиран от БТА.

Националният парк-музей "Самуилова крепост" е част от списъка на стоте забележителности на Република България, припомнят от общинската управа в Петрич.

Възстановяването на парка-музей е в изпълнение на проекта "Хиляда години от битката на Самуил /1014-2014/ - устойчиво развитие на туристическа атракция "Самуилова крепост" в община Петрич". Той е финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции". Бенефициент на проекта е община Петрич.

Общата стойност на финансирането е 1 923 100, 59 лв., от които 110 962, 90 лв. е собствен принос на община Петрич.