Описана като "практически невидима" - както по отношение на дизайна, така и по отношение на въздействието си върху околната среда, 88-метровата Pegasus ще бъде първата в света 3D отпечатана суперяхта, съобщава CNN.

Огромният кораб разполага с "крила" от огледално стъкло, които отразяват заобикалящата го среда, така че да го слеят с нея. Надстройката на суперяхтата ще бъде оборудвана със слънчеви панели, които захранват електролизатори, извличащи водород от морска вода. След това той се преобразува в електричество, съхранявано в литиево-йонни батерии, които могат да се използват за захранване на операционни системи и удобства на борда.

Снимка: forakis.com

Според концепцията, Pegasus ще произвежда нулеви емисии и ще има почти безкраен обхват. Дизайнерът Джоузеф Форакис твърди, че сънувал яхтата на плаж в Гърция. "Исках да почета природата, като се слее с нея и стане почти невидима."

Суперяхтата ще бъде конструирана с помощта на роботизиран 3D печат "за създаване на мрежеста рамка, интегрираща корпуса и надстройката", което ще изисква "по-малко енергия, материали, отпадъци, пространство и време", отколкото по-традиционен плавателен съд.

Pegasus ще е оборудвана с различни удобства, като клуб за билярд с басейн в стил аквариум, който ще функционира като хеликоптерна площадка, когато е покрит. Има и плажен клуб с огромна хидромасажна вана и сгъваеми балкони.

Отличителна черта на интериора е "Дървото на живота", което се простира през всичките четири палуби, свързани със скулптурна вита стълба, и служи като ядрото на хидропонна градина, доставяща прясна храна и пречистваща въздуха.

Снимка: forakis.com

Според екипа на Jozeph Forakis Design, проектът е разработен на базата на "научен факт, а не измислица", но ключовите технологии, необходими за реализирането му, ще изискват "по-нататъшно развитие", за да бъде конструиран.

Изграждането на концепцията ще отнеме до седем години. Ако няма непреодолими пречки, тя ще бъде представена до 2030 г.

И въпреки че дизайнерското студио вече е получило няколко сериозни запитвания от купувачи, за момента Pegasus остава само концепция.

По-рано тази година италианското студио Lazzarini Design Studio представи концепцията Plectrum - 74-метров "летящ" кораб, който може да се издигне над водната повърхност. Междувременно, испанското студио Rodriguez Design наскоро обяви планове за създаване на Catalina - концепция за петпалубна суперяхта с гигантска инфинити гореща вана.

Снимка: forakis.com