С днешния полет JU988 в 00:20 ч. сръбската национална авиокомпания "Ер Сърбия" установи директна авиолиния между Белград и китайския град Гуанджоу (известен и като Кантон - б.ред.), съобщи ТАНЮГ, предаде БТА.

Това е втората дестинация в Китай, до която сръбската национална авиокомпания оперира в по редовна линия. Полетите между Белград и "портата на Южен Китай" ще се изпълняват два пъти седмично - в понеделник и петък, със самолети "Еърбъс A330-200" от флотилията за дълги разстояния на "Ер Сърбия", съобщиха от авиокомпанията.

Снощи на белградското летище "Никола Тесла" беше организирано тържествено изпращане на първия полет на "Ер Сърбия" до Гуанджоу. От авиокомпанията заявиха, че този полет представлява още един принос към стабилното приятелство на двете страни.

Министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич от името на президента и правителството поздрави Китай за 75-ата годишнина от обявяването на Китайската народна република и добави, че неслучайно е решено първият полет до Гуанджоу да излети в момента, в който се чества юбилеят.

Той добави, че Сърбия е много благодарна на своите китайски приятели за развитието както на икономическите, така и на останалите отношения.

По думите му се очаква този полет да се използва и за бизнес, и за туристически пътувания.

"Икономическите връзки между Сърбия и Китай стават все по-важни. От 1 юли е в сила Споразумението за свободна търговия между нашите две страни, така че очакваме още повече бизнесмени, защото Сърбия е една от малкото страни, които нямат предразсъдъци към китайския капитал и хора, каквито има в някои други страни в Европа и света, всеки е добре дошъл тук", каза Весич, цитиран от ТАНЮГ.

Той поясни, че освен самолетите на "Ер Сърбия", които ще летят до Гуанджоу два пъти седмично, самолети на китайската национална авиокомпания също ще пътуват два пъти седмично, тоест ще има общо четири полета между Белград и Гуанджоу на седмица, а скоро се очаква и отварянето на директна линия до Шанхай.

Китайският посланик в Сърбия Ли Мин поздрави "Ер Сърбия" за откриването на новата линия и посочи, че това е още един важен резултат от сътрудничеството и въздушен мост между Сърбия и Китай.

"Убеден съм, че откриването на този полет ще донесе осезаеми ползи за двете нации. Удоволствие е да се види, че пазарите на Китай и Сърбия растат бързо", каза посланикът, като посочи, че има все повече китайски туристи в Белград и че през първото тримесечие на тази година този брой се е увеличил с 84 процента. Директорът на "Ер Сърбия" Иржи Марек оцени, че създаването на тази линия е изключителен ден за компанията, както и за двете страни.

По думите му повторното въвеждане на полети между Сърбия и Китай през 2022 г. е важна стъпка за компанията, но и за целите Западни Балкани.