На 1 декември от 17:30 ч., първият у нас Леден парк отваря врати в София, съобщава председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на страницата си във Фейсбук.

Най-голямата на Балканите зимна пързалка е изградена от Столичната община по виенски модел. Целият парк е 7000 кв.м. а ледената площ е 3600 кв.м. Изградени са и ледени алеи с дължина 500 м, а по цялото им протежение има светещи рамки, създаващи празнично настроение.

От 1 януари до края на сезона деца и ученици от София безплатно ще се пързалят в ледения парк от 9:00 до 11:00 ч. и безплатно ще се обучават от специалисти в пързалянето с кънки на лед. Нашата идея е да привлечем все повече млади хора към практикуването на зимни спортове в градска среда, коментира Георгиев.

Около Ледения парк ще има и коледен базар, за да може знаковото пространство в сърцето на София да се превърне в истинска зимна приказка.

Снимка: БТА

Паркът е изграден по подобие на аналогични обекти във Виена, Брюксел, Париж, Прага и Лондон. Откриването му ще бъде част от визитата на лидери на европейския спорт, които ще посетят страната ни във връзка с връчване на София на знамето за Световна столица на спорта през 2024 г., посочи Георги Георгиев в началото на месеца. Церемонията ще се състои на 3 декември в НДК. На нея ще бъде отбелязана и 80-ата годишнина на Националната спортна академия. Ден по-рано международна конференция ще събере кметовете на десетки български градове под мотото "Българското наследство в проекта Градове и столица на спорта."