Първият умен хотел "Интроверт" (Introvert) отвори врати в София. Туристическият обект може да оперира и без персонал, като целият процес по резервиране и чекиране е дигитализиран. Хотелът се намира на столичната улица "Мария Луиза" и е част от верига смарт хотели "Интроверт Смарт Хотелс" (Intovert Smart Hotels), пише БТА.

Един от собствениците на хотелската верига, казва, че инвестицията в умния хотел е направена след щателен анализ на сектора, а моделът дава възможност на гостите сами да се чекират и настанят в стаята. Насочеността е към клиенти, които избягват шумни лобита и претъпкани ресторанти. "Ние ценим личното пространство и това е хотел, в който няма да има нужда да се чака на опашка на рецепция за обработка на лични данни. Заявен интерес за франчайз има от инвеститори в Бургас, Плевен и в Кипър", добавя Геновева Христова.

Проектът е насочен към малки градски хотели, които се намират в централна градска част и съставляват 70 процента от хотелите като цяло. Разрастването на българската верига от смарт хотели е в процес на разработване и следва тенденциите за огромния поток на потребителите - близо 75 процента, които запазват своята хотелска стая през мобилни приложения.