Пътека на прочути личности ще спомага за привличането на туристи по поречието на река Лоаре, която извира от Орлеан и се влива в Лоара, съобщи в. "Паризиен". "Имаме богато историческо минало, което е малко известно и не е експлоатирано досега. Нашата идея може да провокира удължаване на престоя на гостите в района", казва Кристел Сенар, ръководител на туристическия проект.

Сред прочутите исторически личности, свързани с района, са Морис Женевоа, Колет, Шарл Пеги, Жана д"Арк - Орлеанската дева, Марсел Пруст. Пруст отбива военната си служба в Орлеан от 1889 до 1890 г. Сред по-малко известните, но важни за историята личности, свързани с района на Лоаре, са Фердинан Арноден, който се смята за един от изобретателите на транспортния мост през 19-и век, и Гастон Валадон, който изобретява затварянето тип "пеперуда" на кутиите с боя за обувки.

Списъкът включва 200 исторически личности. Проектът има свои сайтове с кратки биографии и Кю Ар код за тези, които биха искали да научат повече, допълва БТА.