Летище София въвежда система за самостоятелно сканиране на бордните карти при първата проверка, съобщава TravelNews.

Системата е поръчана и се очаква да бъде доставена през следващия месец, когато всички пътници сами ще сканират бар кода на бордните си карти още на ниво 0 на терминал 2. При правилна бордна карта вратичките ще се отварят автоматично и хората ще се качват на следващото ниво за проверката на скенерите, обяснява Димитър Биков, директор "Бизнес развитие" в "СОФ Кънект", концесионер на летището.

По този начин вече няма да има струпване на пътници при сканирането на бордните карти, където в момента има само три гишета със служители. Те ще продължат да помагат на пътниците при сканирането и ще напътстват тези с проблемните баркодове, когато машините не ги допускат, обясни Димитър Биков. Бордните карти могат да бъдат на телефона или разпечатани на хартия.

По големите летища в Западна Европа вече са въведени тези системи, които облекчават опашките. От друга страна спестяват персонал, който може да бъде насочен към други системи за контрол и проверки.

През следващата година Летище София планира да въведе в експлоатация още самостоятелни гишета за чекиране на багаж, където пътниците сами ще мерят куфарите, ще поставят стикерите и ще ги пускат на лентата.

Целта отново е облекчаване на опашките, които се получават в най-натоварените часове. Засега най-голям проблем създава струпването на хора при скенерите, които са само четири и не са достатъчно.