Италия от години е една от най-предпочитаните дестинации за екскурзия на българите и на туристите от цял свят. Подобно на други страни, и там мерките и изискванията за пътуване постоянно се променят.

Ако ви предстои пътуване до Италия, вижте какви са актуалните правила, какви документи ще са ви необходими и какво да очаквате в страната.

Правила за влизане в Италия

При влизане в Италия българите трябва да представят отрицателен PCR/антигенен тест, направени не повече от 48 часа преди преминаване на границата, ИЛИ документ за ваксинация (ваксините, които се приемат, са тези на Пфайзер, АстраЗенека, Модерна и Джонсън и Джонсън), ИЛИ документ за преболедуване (валиден до 180 дни след датата на първия положителен PCR тест). Документът трябва да е на италиански, английски, немски или испански език.

Ако пътниците нямат нито един от тези документи, се поставят под 5-дневна задължителна карантина, след което им се прави тест, за да бъдат освободени от нея.

Освен това трябва да се попълни формуляр за локализиране на пътниците (тук) преди влизането в страната с каквото и да е транспортно средство.

Обстановка и мерки в страната

В Италия ще ви е нужен "зелен пропуск" - документ, аналогичен на ваксинационния сертификат, който доказва, че притежателят му се е ваксинирал, преболедувал е COVID-19 или има отрицателен PCR/антигенен тест. Този документ ще ви е нужен, ако искате да посетите ресторант, бар, музей, галерия, плувен басейн, спа център, увеселителен парк, стадион, казино и други обществени места на закрито. От 1 септември "зелен пропуск" е задължителен при пътуване с ферибот между различни региони, с автобус (ако минава през повече от два региона), както и за всички бързи, междуградски и нощни влакове.

Тези, които не са ваксинирани или тествани в Италия, трябва да представят аналогичен документ (ваксинационен сертификат, документ за преболедуване или отрицателен PCR или бърз тест), издаден в собствената им страна. За българите това е европейски здравен сертификат или тест, който може да бъде на хартия или дигитален.

Не се изисква зелен пропуск за тези, които сядат на открито в заведения за хранене, и за тези, които пият кафе прави на бара. Без сертификат се пътува и в градския транспорт.

Носенето на маски е задължително на закрито. Повечето музеи и забележителности работят със задължителна предварителна резервация онлайн. Няма вечерен час и други ограничения.

Децата до 6 години могат да преминават границата без тест, а децата до 12 години могат да посещават обекти на закрито без зелен пропуск в Италия.

Италианските власти обявиха, че 80% от населението на страната вече има поставена поне една доза, с което държавата се доближава до целта си да има 80% напълно ваксинирано население до края на септември.