Остават броени дни до астрономическото лято. С него започва и сезонът на отпуските, в който можем да прекараме поне седмица далеч от работните си места и еднообразното ежедневие на дома. Тази година обаче лятото носи още една приятна и дългоочаквана изненада - множество страни премахват ограниченията за влизане с тях.

С отпадането на противоепидемичните мерки чуждестранните дестинации стават много по-лесно достижими. Без повече ровене за QR кодове, тестове по границата и притеснение дали всичко е наред. Лятото на 2022 година ще е първото без маски от две години насам.

Снимка: iStock by Getty Images

Чужбина - мечтаната дестинация

Новините вече потвърждават това, което мнозина очакваха - предпочитаната дестинация за ваканция това лято ще е чужбина.

Ето няколко малки примера. Италия обяви, че от 1 юни влизането в страната ще става свободно - без никакви изисквания за COVID документи. Черна гора и Албания се подготвят за силен сезон, в който липсата на руснаци ще бъде компенсирана от европейци и балканци.

Макар сезонът далеч да не е започнал, фериботите между Гърция и Турция се движат с пълен капацитет. Една от причината е, че от 1 юни Турция премахна изискването за тестване при влизане в страната от чуждите граждани, които нямат сертификат за извършена ваксинация или преболедуване.

Освен с големите си морски курорти, евтини цени, природни забележителности, Турция привлича нашенците с два града. Търговците в Одрин вече учат фрази на български, защото още от началото на годината много нашенци използват свободното си време за търговски екскурзии в близкия до границата град. Истанбул е другата дестинация, която целогодишно привлича българите.

Сърбия е друга гореща дестинация, която печели сърцата на българските туристи през уикенда. Любопитен факт е, че за последната година българите са номер едно чуждестранни туристи в Сокобаня. Сокобаня е най-известният спа курорт в Сърбия. Ръст се очаква и при разходките до Цариброд, Пирот, Ниш и нощувките в Беград.

Всъщност единствено три страни по целия свят не очакват ръст в чуждестранните си посетители това лято. Япония, Китай и Тайван са единствените места, където COVID мерките и рестрикциите ще са в сила и през следващите месеци.

Снимка: iStock by Getty Images

Комуникация и пътуване

Комуникацията с роднините, приятелите, съседите и работодателите често може да е пречка за спокойно пътуване в чужбина. Защо се получава така?

С най-близките си винаги ще държим контакт, по този въпрос условности няма - спокойствието вкъщи е най-важно. Освен тесния семеен кръг, обаче, има още много други хора, с които е добре да поддържаме връзка, докато сме зад граница.

Да вземем например, че имате домашен любимец. Той няма да дойде на вас в почивката в Турция, затова търсите приятел или съсед, на когото да го поверите. Но с това не изчезват притесненията ви - всеки грижовен стопанин ще иска да проверява своя верен приятел поне по няколко пъти на ден. Комуникацията обаче не винаги е лесна.

Или друг пример - макар да сте в отпуск, трябва да продължите да организирате в някаква степен колегите си или пък въпреки това имате нещо за довършване.

Всъщност подобни ситуации са безброй и често могат да нарушат спокойствието ни по време на почивка. Особено когато се намираме в чужбина и комуникацията ни е затруднена.

Друг неприятен момент е свързан с висенето по опашки за предплатени карти по летища и битпазари. Проблемите с активацията им често ни коства нерви. Ако сте с по-авантюристичен дух достъпът до интернет може да значи и сигурно купуване на билет за вкъщи или изход от проблем с квартирата или хотела.

Причината за всички тези проблеми, които могат да ни създадат главоболия по време на почивката ни в чужбина, е скъпият роуминг. Благодарение на А1 този проблем вече отпада.

Новите роуминг тарифи на А1

Голямата новина на родния телеком оператор е, че той намали цените си за роуминг извън ЕС с до 96%.

Цената за Турция, Албания, Черна Гора, Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово вече е с 91% по-ниска. За да бъдем по-конкретни - цената за изходяща минута е 59 ст., а цената на мегабайт мобилен интернет - 99 ст.

Промените правят туризма много по-лесен и сигурен. Дори да сте отишли до Одрин на пазар, ще може да звъннете у дома, за да сте сигурни, че не сте пропуснали някоя покупка. Цената на една минута е паднала от 6,99 стотинки на 0,59 ст.

Най-добрите новини са за хилядите българи, които пътуват при близки, по работа или като туристи във Великобритания. Обединеното кралство вече не е в ЕС, но цената на една минута изходящ разговор е само 9 ст., а тази на 1 мегабайт мобилен интернет - 1 стотинка.

Цените за роуминг услуги в останалите страни извън ЕС също се намаляват и стават по-достъпни за частните клиенти на А1. Цената на минута вече е 2,99 лева или 57% по-ниска спрямо предишната за изходяща минута, а мегабайт мобилен интернет вече струва с 59% по-малко - 9,99 лева.

С новите си роуминг тарифи А1 иска да направи общуването по-достъпно за своите клиенти с идването на летния сезон и началото на летните пътувания.

Тук може да разгледате още по-подробно с колко А1 е намалил тарифите на роуминга за различните страни. Истината е, че отстъпките са обхванали всички - Япония, Китай и дори най-малката азиатска държава вече са много по-достъпни за разговори. Остава само да намерим време да стигнем там.

Снимка: iStock by Getty Images