С началото на първия месец на лятото още няколко държави облекчават правилата си за влизане и здравните мерки на територията си.

Ако ви предстои пътуване в чужбина през юни или очаквате отварянето на някои от последните страни, които все още не са пуснали чужденци през границите, вижте какви промени влизат в сила от началото на месеца.

Япония за пръв път приема туристи от 10 юни

Япония ще отвори границите си за чуждестранни туристи през юни за първи път, откакто преди две години бяха въведени строги ограничения заради пандемията. Засега обаче ще се приемат само организирани екскурзии.

От 10 юни Япония ще позволява в страната да влизат хора, участващи в екскурзии с фиксирани програми и гидове, каза снощи премиерът Фумио Кишида.

Туристи от зони с ниско ниво на заболеваемост от COVID-19, които имат поставени три дози ваксина, ще бъдат изключени от изискванията за тестване и карантина при влизане в Япония.

Тайланд облекчава правилата за влизане

От 1 юни Тайланд опростява правилата за влизане в страната. Чужденците все още ще имат нужда от Thailand Pass за влизане в страната, но по-лесно ще се сдобиват с него - в заявлението ще трябва само да се посочат данни от паспорта, информация за ваксинация и здравна застраховка за 10 000 долара. Ваксинираните чужденци ще могат след пристигане да пътуват свободно из страната, а неваксинираните ще трябва да качат в системата резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане, след което също ще бъдат свободни да пътуват в цял Тайланд.

Гърция маха задължителното носене на маски

От 1 юни носенето на маски на обществени места в Гърция вече няма да е задължително. Новото правило ще важи за самолети, влакове и междуградски транспорт. В магазините и заведенията също маските няма да са задължителни, както за клиентите, така и за служителите. Остава задължително носенето на маски в градския транспорт.

Кипър маха ограниченията

Отпадат всички COVID ограничения за туристите, пристигащи на летищата и пристанищата на остров Кипър. Промяната влиза в сила от 1 юни. Всички пътници, независимо от коя държава идват, няма да трябва да представят сертификат за ваксинация или преболедуване, както и негативен резултат от лабораторен тест.

Германия отменя част от COVID мерките до края на лятото

Германия обяви, че от 1 юни отменя временно част от COVID мерките в страната, за да направят влизането в страната по-лесно. Изискването за ваксинация, тест или документ за преболедуване при влизане в страната няма да бъде в сила до края на август.

Австрия маха маските

От 1 юни в Австрия отпада правилото за задължително носене на FFP2 маски в местата за основна търговия като супермаркети и обществения транспорт, като местните власти обявиха, че правилото вероятно ще бъде върнато в края на лятото.

Италия маха сертификата

Изискването за представяне на ваксинационен сертификат, тест или документ за преболедуване при влизане в Италия отпада от 1 юни.

* Новината е актуализирана в 10:23 часа на 31 май с информация за Италия.