Светът е пълен с изумителни места, за които туристите са готови да пропътуват хиляди километри само и само да ги зърнат с очите си.

Природни чудеса, древни паметници, изолирани острови и исторически загадки привличат търсачите на необикновеното в различни краища на планетата.

Много от тези места обаче остават недостъпни за посещение. Някои от тях биха пострадали от тълпите с посетители, други пазят вековени тайни, трети са опасни за здравето. 

Понякога човек трябва да се примири, че има места, на които няма да може да стъпи. Нищо обаче не пречи да бъде любопитен, да чете историята им и да търси истината сред десетките конспирации. 

Разходете се из едни от най-страховитите, изумителните и очарователните забранени за туристи места по света:

Пещерата Ласко във Франция

Пещерата Ласко стана световноизвестна с невероятните си палеолитни пещерни рисунки, за които се смята, че са на около 20 000 години. Изображенията по стените ѝ са необикновено реалистични (котки, елени, бикове), част е и от световното наследство на ЮНЕСКО.

Пещерата е открита през 1940 г. от няколко момчета, които се разхождат с кучето си в гора. Изведнъж кучето им пада в дупка, а ехото от нея показва, че това не е обикновена цепнатина в скалата. След откриването си пещерата е отворена за посещения няколко години, но атмосферното влияние води до бързо влошаване на качеството на рисунките, затова от 1963 г. тя е официално със забранен достъп. До нея е изградено копие на оригинала с музей към него, където могат да се видят реплики на рисунките и да се преживее вълнението от откритието.

Змийският остров в Бразилия

Снимка: iStock by Getty Images

На около 150 км от бреговете на Сао Пауло в Бразилия има един остров, на който не само не можете, но и не бихте искали да стъпите. Името му - Змийският остров, е достатъчно, за да изправи косите на тези, които не си падат по влечугите.

Според данните на учените, тук живеят между една и пет змии на квадратен метър. Доминиращият вид е така наречената златна змия, известна с това, че отровата ѝ е толкова мощна, че буквално разяжда плътта около ухапаното място.

Остров Северен Сентинел в Индия

Снимка: iStock by Getty Images

Северен Сентинел е остров от Андаманския архипелаг, който се намира в Бенгалския залив край Индия. Покрит е с гори, заобиколен е с коралови рифове и на теория звучи като място, което има потенциал да се превърне в райска тропическа дестинация.

Има обаче една малка подробност - на острова живее местно племе, което от векове отказва всякаква комуникация с външния свят. Всеки опит за акостиране на кораб или кацане на хеликоптер на Северен Сентинел е посрещнат с порой от стрели. През 1956 г. индийското правителство издава специален закон, с който се забранява доближаването на повече от 5 морски мили от бреговете на острова. Никой не знае точно колко хора живеят на острова, като дори официалните данни са само предположения (за между 15 и 400 души).

Светилището Исе в Япония

Снимка: iStock by Getty Images

Последователите на шинтоизма в Япония са изградили повече от 80 000 светилища из цялата страна, но има едно, което не само е най-скъпото и най-изящното, но и най-недостъпното.

Светилището на Исе се събаря и изгражда наново на всеки 20 години като символ на шинтоистката философия за смъртта и възраждането на природата. За последен път сградата е издигната през 2013 г., а за цената ѝ се говори, че може да надвишава милион долара. Единствено членовете на японското императорско семейство имат право да влизат вътре.

Остров Повеля в Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Като се има предвид колко близо до Венеция се намира, необичайно е, че остров Повеля е забранен за посещение. Когато се разровите из историята му обаче, вероятно ще загубите желание да преминавате сложната процедура за издаване на разрешително за достъп.

През 18-и век островът е превърнат в карантинна зона за заразените с бубонна чума. В началото на 20-и век започват да изпращат на Повеля душевно болните от района, като според градските легенди за тях се е грижел лекар, който е провеждал зловещи експерименти. Днес островът е изоставен - освен ако не броите слуховете за стотиците призраци, които бродят по него.

Апостолският архив на Ватикана

Снимка: iStock by Getty Images

Известен като Тайният архив на Ватикана, този набор от документи е една от най-строго пазените тайни от векове. В колекцията се пазят държавни документи, писма, счетоводни документи и... малцина са избраните, които знаят още какво. Според конспиративните теории вътре има доказателства за извънземни, за приноса на Ватикана към фашизма и свидетелства за демони.

Днес до част от документите имат достъп само най-висшестоящи учени, при това след обстойна проверка. Тези, които искат просто да надникнат от чисто любопитство, нямат право на достъп.

Гробницата на Цин Шъхуан в Китай

Снимка: iStock by Getty Images

Едва ли има човек, който не е чувал за изумителната теракотена армия - хиляди невероятно реалистично изработени фигури с уникални черти на лицето, които изпълват подземните зали на погребалния комплекс на първия китайски император - Цин Шъхуан.

Самата гробница на императора обаче е запечатана и вероятно ще остане така още дълго време. Открита е едва през 1974 г. и в нея е засечено голямо количество живак, което би било смъртоносно за всеки, който влезе без предпазни мерки.