Кабинният персонал на ирландската нискотарифна авиокомпания Райънеър (Ryanair) в Белгия, Италия, Португалия и Испания ще стачкува на 25 и 26 юли, съобщиха пет европейски синдиката, цитирани от световните агенции.

На 25 юли ще стачкуват служителите в Португалия, Италия, Испания и Белгия. Стачката ще продължи на 26 юли в Португалия, Испания и Белгия. Италианският персонал ще трябва да се откаже от стачката този ден по законови съображения, уточнява агенция Белга. По нейна информация стачка на кабинния персонал на Райънеър ще има и в Гърция.

Синдикатите очакват масово участие на 4000 до 5000 служители и около 200 самолета да останат на пистите. Отменените полети ще бъдат със самолети, базирани в страните, където е обявена стачката. Затова може би ще е възможно да се извърши полет със самолет, базиран в друга страна.

В началото на април имаше три дни стачка на Райънеър в Португалия и тогава ръководството задължаваше свои служители от други страни да отидат да провалят стачката в Португалия. Затова синдикатите са решили да се координират на европейско равнище, за да се противодейства на такива противозаконни действия, обясни един от синдикалните лидери.

Синдикатите настояват Райънеър да прилага трудовите закони в съответната страна, както правят всички други авиокомпании. Във вторник ирландските пилоти на Райънеър гласуваха за стачка на 12 юли, за да протестират срещу условията на труд и ниското заплащане.

Клиентите ще бъдат информирани на 10 юли дали полетите им са отменени и дали има други възможности за пътуването им.