Ако сте планирали да посетите една от най-популярните забележителности в Северозападна България - пещера Магурата, ще трябва малко да отложите плановете си. От 15 март до 3 април 2022 г. включително пещерата ще бъде затворена за посетители.

Причината е основна подмяна на електрическите табла и прожекторите в пещерата. Тя се извършва по трансграничен проект със Сърбия.

Обновяването на пещера Магурата включва: подмяна на съществуващото осветление с енергийно ефективно, почистване и антикорозионна обработка на съществуващите парапети и добавяне на нови, ремонт на стъпалата в Галерията с рисунките, подмяна на металната врата тип решетка, разположена на входа към Галерията и възстановяване на нарушената каменна настилка на местата, където е нужно.

Освен това пещерата ще се сдобие с оборудване за холограма и интерактивно оборудване - интерактивен дисплей, интерактивни карти и мултимедия. На специален дисплей на входа на пещерата ще могат да се видят виртуални обиколки от вътрешността на Магурата, така че посетителите с трудности в подвижността или посетителите с увреждания да могат да съзерцават красотите на пещерата отвън.

Освен повишаване на туристическата привлекателност на пещера Магурата, ще се създаде Природен и туристически център в планината Ртан, Сърбия. Туристическа организация в Болевац е предвидено да се извърши реконструкция и обзавеждане на туристическа хижа, намираща се планината Ртан, която да се превърне в модерен Природо-туристически център с интерактивна посетителска зала, атрактивно представяща красивите природни съкровища в планината. Проектът предвижда и разработване на съвместна платформа и мобилно приложение за биологичното разнообразие и туристическите атракции в региона на трансграничното сътрудничество, разработване на съвместни туристически маршрути и организация на българо-сръбски ден на природата в Болевац.