Пещера "Добростански бисер" край Асеновград е посетена от над 2600 туристи през изминалия сезон, въпреки забавянето по отварянето на обекта през пролетта. За около три месеца приходите от пещерата, постъпили в бюджета на Общинско предприятие (ОП) "Туризъм" - Асеновград, възлизат общо на 13 649 лева. Това каза директорът на предприятието Димитър Кирков по повод затварянето й за зимния сезон и заради зимуването на прилепите в нея. Той уточни, че от предоставяне на услуги сумата е 11 448 лева, а от продажба на рекламни стоки - 2201 лева. Разходите на обекта за същия период са на стойност - 3136 лева. Пещерата ще бъде отворена отново за туристи на 1 май 2023 година.

За БТА Кирков добави, че посетителите, пред които са представени природните феномени на пещерата, са предимно семейства, пристигали от почти цяла България. Най-голям брой са посетителите от София, следвани от жители на градовете Варна, Бургас, Русе, Плевен, Враца, Стара Загора, Пловдив. В повечето случаи туристите са били отседнали в туристическите комплекси, хотелите и къщите за гости, разположени в района.

Пещерата "Добростански бисер", известна и като "Ахмедовата дупка", се намира край асеновградското село Добростан и е проучена през 1963 година. Тя е благоустроена от туристическото дружество "Безово" през 1990 година, но година по-късно занемарена, припомни Димитър Кирков. През 2016 година пещерата е социализирана отново с осветление и отворена за туристи, добави той. Тя е с дължина 44 метра и денивелация от 14 метра. В нея има една зала до която се стига чрез обезопасена стълба през отвесен отвор с дължина 7 метра. В залата могат да се видят и трите впечатляващи карстови форми - сталактити, сталакмити и сталактони, струпване на големи гравитационни блокове, както и синтрови езера, в някои от които има пещерни бисери, разказа Кирков.