Най-голямата търговска улица в Ню Йорк изпреварва Коузуей бей на остров Хонконг и Шан-з-Елизе в Париж. Това сочат резултатите от проучването на компанията за недвижими имоти Кушман енд Уейкфилд (Cushman and Wakefield), цитирано от АФП и БТА.

Пето авеню в Ню Йорк отне лидерството от съперничката си в Хонконг през 2014 година след две години на превъзходство на азиатската артерия.

Двата квартала продължават да бъдат далеч пред конкурентите си със средни наеми от съответно 29 065 долара за квадратен метър в Ню Йорк (близо 27 000 евро) при сегашния валутен курс) и 27 884 долара на квадратен метър за Хонконг.

По този показател те са два пъти над стойностите за други основни улици навсякъде другаде по света.

При все това двата водещи града отчитат спад тази година, тъй като големите международни марки рационализират парковете си от магазини в полза на сайтовете за търговия онлайн.

Така Пето авеню отчита спад на наемите за търговски площи с 14 на сто спрямо 2015 година.

За първи път от края на финансовата криза Пето авеню бележи такъв спад, подчертават експертите на Кушман енд Уейкфилд, които прогнозират, че това понижение ще продължи и през 2017 година.

Популярното Пето авеню

Пето авеню се намира в район "Манхатън". Започва от парка на площад „Уошингтън“ (Washington Square Park) и преминава покрай източната част на „Сентръл Парк“, завършвайки при Харлемската река на 142-ра улица. Разделителна линия е на източните и западните улици в Манхатън.

Най-скъпата улица в света е известна е със стари имения и скъпи апартаменти, символ на заможната част на Ню Йорк. Престижът му е още от 1862 г., когато там се нанася да живее Каролайн Астър, жена на виден американски наследник на недвижими имоти. През 1893 г. на мястото на дома ѝ е издигнат известният хотел „Астория“.

На 5-то авеню са известната градска библиотека на Ню Йорк, Рокфелер Сентър и катедралата „Св. Патрик“.

Между 82-ра и 105-та улица са разположени толкова много музеи, че днес отсечката е позната като Милята на музеите. Там са „Метрополитън“ и „Гугенхайм“. На пресечката с 34-та улица се намира Емпайър Стейт Билдинг.

В частта си между 34-та и 59-улица е популярно място за пазаруване.