С нови информационни и образователни табла дирекцията на Националния парк (НП) "Пирин" превръща защитената територия в училище на открито. Те са повече от 500 и се монтират от парковите служители по маркираните туристически маршрути, около хижите и кътовете за отдих, съобщи на БТА експертът за връзки с обществеността в парковата дирекция Лиляна Декова.
Новите табла предлагат карта на парка с информация за основните правила, които трябва да се спазват в една защитена територия. Те запознават посетителите със скалните форми, растителността, пиринските гори и техните обитатели. Интересна е и информацията за пиринските ендемити, билки и гъби, за дивата коза, вълка, мечката и символа на Националния парк "Пирин" - скалния орел. На определените съгласно концепцията за информационно осигуряване на територията на парка места се монтират забранителни и предупредителни табели на български и английски език.
Тези дейности са в изпълнение Плана за управление на НП "Пирин" и целят постигане на по-добра ориентация на посетителите, информирането им за основни характеристики на защитената територия, опазване на биоразнообразието и усъвършенстване управлението на националния парк.
Желанието ни е да направим още по-приятно и полезно пребиваването на хората, които през лятото се отправят към планината в търсене на прохлада, отмора и красота, и хилядите туристи, бродещи по планинските пътеки, да бъдат и информирани и в безопасност, допълни Лиляна Декова.