За единадесети път симитлийското село Брежани популяризира кестеновите гори в района с Празник на брежанския кестен. След две години пауза заради пандемията от КОВИД-19 и ограниченията, свързани с нея, площадът на селото отново ще се изпълни с гости от цялата страна и от съседна Република Северна Македония.

Празникът започва в 10:30 в събота, 15 октомври, с кулинарна изложба на традиционни ястия на жените от Брежани и Делчево (РСМ), каза за БТА Снежана Стоименова, зам.-председател на сдружение "Хора и традиции", което организира празника. По традиция ще се пекат кестени по италиански на жар, които ще бъдат предлагани на всички гости на празника.

Популяризиране на брежанския кестен и опазване на кестеновите гори е основна цел на празника, който привлича все повече хора. Вече се виждат и резултатите, а със съдействието на Югозападното държавно предприятие са засадени нови кестенови насаждения, каза Снежана Стоименова. Сред целите на празника е популяризиране на вкусовите качества на брежанския кестен, а надеждата на сдружение "Хора и традиции" е този природен дар да се оползотворява, като се създаде цяло производство, а не само да се събират плодовете.

За празника в Брежани ще бъде открита изложба на младия художник от Симитли Милан Благоев, а през целия ден е предвидена богата музикална програма с участие на Соня Михайлова, ансамбъла за народни песни при Югозападния университет "Неофит Рилски" с диригент Бинка Добрева, оркестърът на Панчо Иванов и гостуващ ансамбъл от Делчево (РСМ).

По покана на организаторите и във връзка с празника на 22 октомври от 18:30 часа в Брежани ще има и среща с писателката Здравка Евтимова, която ще представи в картинната галерия в селото новата си книга "Резерват за хора и вълци".