Планетариумът привлича вниманието на минувачите в района с архитектурата си, тъй като съоръжението представлява сферична метална конструкция с прожекционен купол от 8 метра в диаметър. Капацитетът на помещението е за 50 души. С помощта на модерно оборудване в новото съоръжение ще бъдат представяни 2D и 3D визуализации в реално време, съобщава БТА.

Работното време на планетариума, който е част от разположения точно срещу него Детски научен център "Планет Ум", предвижда той да посреща посетители всеки ден - от понеделник до неделя - в часовете между 10:30 и 19:00 часа. През целия ден на 1 юни, по повод Деня на детето, планетариумът ще работи със свободен  вход за малките любители на галактики, планети и съзвездия.

Снимка: Държавно предприятие "Пристанищни инфраструктури"

Сградата осигурява достъп на хора в неравностойно положение и позволява организиране на групови посещения, провеждане на изнесени часове по география, физика и астрономия на учениците от Бургас и региона.

От държавно предприятие "Пристанищни инфраструктури" допълват, че с проекта за планетариум завършват цялостната концепция за оформяне на единен градски образователен център, в който по забавен и увлекателен начин деца и родители се срещат с науката и придобиват нови знания и умения.