Тези, които не са посещавали Варадеро, го наричат „кубинския Слънчев бряг”. Всъщност обаче разликите са много.

На първо място, на Варадеро има не един, а много плажове и всичките са принадлежащи към хотелите на различни международни вериги. Това са затворени клубове, които са и недостъпни за онези, които не са им гости.

Единственото място, където може да се плажува свободно е ивицата с фин бял пясък до клубната къща на голф игрището на Варадеро. За което трябва да ви разкажем цяла история.

Пътят от Хавана до Варадеро се минава сравнително бързо, макар да не е магистрала и да пресича и градове, и села. В края му се достига до своеобразния пръст, навлизащ навътре в Карибско море – полуострова, отрупан с курортни ваканционни клубове.

В самото му начало, вляво, ако идвате от столицата на Острова на свободата, се пада голф игрището. Неговата клубна къща не е каквато и да е. Това е бил летният дом на великата американска индустриална династия Дюпон.

Това са хора, емигрирали от Франция зад океана, започнали с верига публични домове, също като фамилията Тръмп, с оръжие и други видове търговия и стигнали до властелини на химическата индустрия във времената на нейния бум през 20-и век.

По ирония на съдбата, цялото наследство на Дюпон сега е българско – на олимпийския ни шампион Валентин Йорданов.

Ако някога на Куба има реституция, той прославения наш спортист сигурно ще може да претендира за прекрасната хасиенда край брега на морето във всички нюанси на синьото – едно от най- красивите места в света без всякакъв спор.

Фамилията поръчва имението на велик архитект, той го завършва през 30-те години, а след революцията и идването на режима на Кастро, трябва да се раздели с нея.

По още една история на съдбата, старият индустриалец, за когото това е любимото кътче от всичките му многобройни имоти, издъхва в деня, когато във вилата му се открива ресторант.

Главна звезда на вечерта е Валентина Терешкова, посетила Куба в световната си обиколка за овации, след като става първата жена излетяла в Космоса през юни 1963 г. Няколко месеца по-късно е на Варадеро и Кастро се възползва от случая, за да открие именно с нея ресторанта в къщата на Дюпон.

Тук ще опитате невероятни лангусти и всякакви други морски дарове с вкус, за който в Европа само може да мечтаем.

Терасата му е с най-прекрасния изглед, отдолу е скала, а до нея се е ширнал прекрасен, макар и не огромен плаж. Всичко е, както са го оставили американските мултимилионери преди повече от половин век. Цялата къща е непокътната - с ретро ламперии и кристалите, а освен това  е прекроена като за мини хотел.

На върха има прекрасен бар с удивителни коктейли, направени по всички правила на най-класическите възможни рецепти. Знаете, че най-великите постижения на барманското изкуство – „Дайкири” и „Мохито” са направени на този остров, така че пийте и се радвайте на възхитителната гледка.

А едно от най-добрите места да ги пробвате в цяла Куба е именно на терасата на бара, докато гледате и към зеленината на голф игрището под вас.

Барът на къщата е мястото, откъдето най-добре се вижда врязването на „пръста” от плажове и палми в морето, което го обгражда от двете му страни и образува невероятна природна красота.