Жители на турския курорт Чешме (окръг Измир, Югозападна Турция) участваха в протест под надслов "Плажовете са на народа", информира турският в. "Джумхуриет", пише БТА.

Жителите на популярния турски егейски курорт организираха демонстрация по подобие на протестите срещу неправомерното завземане на плажовете в Гърция от предприемачи, известни като "Движението на плажната кърпа".

Демонстрантите в Чешме протестираха срещу плановете плажът Гюджюджек да бъде даден на концесия на частна фирма и да бъде превърнат в голям бийч бар, уточнява опозиционният в. "Джумхуриет".

В протеста, организиран през уикенда, участваха стотици граждани, сред които и много деца. Демонстрантите издигнаха плакати с лозунги "Плажовете са на народа", "Не пипайте", "Плажът на народа не може да стане платен".

Гръцкото "Движение на плажната кърпа" вече дава положителни резултати, коментира в. "Джумхуриет".

Информация за протеста в Турция беше разпространена и в гръцки медии.

"Движението на плажната кърпа" тръгна от остров Парос в Южна Гърция като протест срещу неправомерното завземане на крайбрежието от предприемачи.

"Джумхуриет" информира още, че демонстрантите в курорта Чешме са обявили и подкрепата си за хората, протестиращи срещу изсичането на гората Акбелен и плановете за разширяване на въглищна мина.

Междувременно вчера и кметът на град Измир Тунч Сойер (от основната опозиционна Народнорепубликанска партия) се присъедини към демонстрантите в района на Акбелен.

В края на юли местни жители и екоактивисти, включително членове на синдикати и политици от опозицията, започнаха протестни действия край гората Акбелен в окръг Мугла. Хората не искат да бъдат изсичани дърветата в района и са против планираното разширяване на въглищна мина. В някои дни от протестите се стигна до сблъсъци между силите на реда и демонстрантите.