Фенове на футбола от Израел и палестинските територии ще могат да пътуват до Катар за Световното първенство по футбол с директни чартърни полети от Тел Авив по силата на споразумение, обявено днес от ФИФА, предаде Асошиейтед прес., цитирана от БТА.

Чартърните полети до Доха от летище "Бен Гурион" близо до Тел Авив ще бъдат на разположение и за всички палестинци, съобщи футболната асоциация. Споразумението важи и за жители на окупирания Западен бряг и поставената под блокада ивица Газа, които по принцип нямат право да пътуват през основното летище в Израел.

Въпреки че Израел и Катар не поддържат дипломатически отношения в Доха ще бъде създадена временна консулска служба за футболния турнир. Израелският премиер Яир Лапид каза, че споразумението е резултат от "упорита работа в продължение на много месеци". Катарското правителство каза в свое изявление, че създаването на организация за пътуванията до Доха е "част от ангажимента на Катар да изпълни изискванията на ФИФА за домакинството на мондиала и не бива да бъде политизирано". Споразумението за директни полети не променя позицията на Катар относно нормализирането на отношенията с Израел, което е свързано с палестинската държавност, добави катарски официален представител.