В момента капацитетът на седалковия лифт от Драгалевци е 300 души на час. Предвижда се замяна с кабинков лифт с капацитет 3000 души на час. Витоша ще стане лесно достъпно и атрактивно място за туристите и спортистите, смята арх. Емил Леков, ръководител на екипа, изработил проекта.

Планът на "Витоша ски" АД е за инвестиции за 50 милиона евро в спортна и туристическа инфраструктура и 20 милиона в лифтове. Общият макроикономически ефект от планираната инвестиция в зона "Алеко" ще бъде на стойност над 270 млн. лв. По предварителни оценки приходите от ползването на новите ски съоръжения ще са над 50 млн. лв. годишно, смята Георги Стоев, макроикономист от Industry watch.

Очаква се новите съоръжения да осигурят 500 работни места. Новите лифтове и ски-влекове ще привлекат и по-богати туристи, смята Стоев. Скиори, които сега посещават Австрия, Италия, Швейцария, Хърватия и Словения ще се пренасочат към България, посочва той. Площта на парк" Витоша" е 27 079 ха. Планът за управление на Витоша отрежда площ от 217,93 ха за зона "Алеко". От тях "Витоша ски" ще работи върху 152.5 ха или 0,6 на сто от площта на целия природен парк.