Фотографската изложба "България през погледа на поляците" бе открита във Варшава, съобщава Министерството на туризма. Това е седмото издание на фотоконкурса "Моето българско пътешествие". В продължение на седем години участниците изпращат над 1000 снимки от България.

Нарастващата популярност на страната ни сред поляците се доказва от факта, че повечето снимки показват необичайни, малко познати кътчета от страната, далеч от утъпканите туристически маршрути и популярни дестинации за почивка. Така и в седмото издание на фотоконкурса са включени снимки от Гложенския манастир, село Ковачевица, православни храмове в Самоков, мината край Пазарджик и Етъра край Габрово.

Туристическите пътувания на поляци в България непрекъснато се увеличават от година на година. За 11-те месеца на 2022 г. 257 780 поляци са посетили България с туристическа цел, което спрямо същия период на 2021 г. е увеличение с над 55 на сто, каза Николай Костов, съветник в Посолството на България във Варшава. Тази тенденция се благоприятства от развитието на мрежата от въздушни връзки между двете страни. Така например през 2022 г. морските летища в Бургас и Варна бяха свързани с 12 летища в Полша.

"Прогнозата за следващия летен сезон е оптимистична. Информация от туристическия бранш в България показва, че туристите от Полша се връщат с желание на българското Черноморие. Въздушните връзки, планирани за 2023 г., показват увеличение с още 20 на сто, а е известно, че десетки хиляди поляци пътуват до България със собствените си автомобили, както и с автобуси. България е дестинация с едно от най-добрите съотношения цена - качество и туристите от Полша я познават добре", отбеляза Николай Костов.