Слънчевата Португалия последва стъпките на германския "Deutschlandticket", като пусна месечна железопътна карта само за 49 евро.

Националният железопътен билет е в продажба от 1 август и е достъпен за всички, включително и за туристите. Той се издава от националната железопътна компания Comboios de Portugal (CP) и пътниците могат да извършват нелимитиран брой пътувания без ограничения във времето.

Пропуските се предлагат в билетните каси на CP в цялата страна и могат да бъдат закупени от 21-во число на месеца за следващия. Нещо повече, железопътните пропуски могат да бъдат възстановени, в случай че плановете ви се променят.

Необходимо е да се регистрирате и за клиентска карта на CP, но това е лесен процес. Те струват 6 евро и могат да бъдат закупени от билетните каси на CP.

Има само една малка уловка - за разлика от германския железопътен пропуск, този е свързан с няколко изключения по отношение на местата, където може да се използва. Въпреки че е валиден за повечето регионални железопътни мрежи, районите Алентежу Литорал и Коимбра са изключени. Така че пропускът не може да се използва по линията Дору (Регуа-Посиньо), крайградската линия Коимбра (Коимбра-Фигейра да Фош), линията Алентежу (Пинхал Ново-Евора и Пинхал Ново-Вила Нова да Барония) или южната линия (Пинхал Ново-Тунес).

Градските железници и автобуси също са изключени, което означава, че за услуги като Alfa Pendular, Intercidades, InterRegional, Internacional и градските услуги в Порто, Лисабон и Коимбра ще са необходими отделни билети.