Посолството ни в Мадрид започна кампания за представяне на места и обекти в Испания, които са свързани с България. В района на испанската столица има улици с имена "България", "София" или "Тракия". Първото място касае плочата, поставена в памет на писателя Димитър Димов.

"Решихме да се спрем именно на едно такова знаково за нас място в самото сърце на испанската столица - плочата в памет на класика на българската литература Димитър Димов. На плочата на площад "Леалтад", 2 (Plaza de la Lealtad, 2) е отбелязано, че през 1943 г. нашият сънародник и "голям приятел на Испания" е живял и творил там", обясняват от екипа на посолството.

Димитър Димов пристига на специализация в Испания през 1943 г. и остава в страната до март 1944 г. Престоят му в Испания е намерил отзвук в различни негови творби, най-известната от които е романът "Осъдени души" (1945 г.). Една от повествователните нишки в него е Испанската гражданска война.

30 години по-късно режисьорът Въло Радев прави филм по книгата, който се превръща в класика.

Плочата е поставена през 1987 г. по инициатива на Хуан Едуардо Сунига, близък приятел на Димов и българското посолство в Мадрид. През 2019 г. на тържествена церемония в посолството Хуан Едуардо Сунига, писател, белетрист, преводач и не на последно място приятел на България, беше удостоен за заслугите си с орден "Св. св. Кирил и Методий", първа степен, припомня БТА.