В комплекс "Албена" записванията на руски туристи за новия сезон са на равнището на миналата година, но украинските летовници със сигурност ще бъдат по-малко, съобщи заместник-директорът по маркетинг и продажби Йовка Страшилова.

По думите й туристическата компания внимателно следи ситуацията на пазара с оглед на кризата в Украйна.

"В "Албена" през последните години са почивали по 1000 до 2000 украински туристи и делът им не е значителен. Но делът на руските туристи достига 20 на сто и е най-голям в пазара на "Албена" АД", коментира за БТА Страшилова.

Тя добави, че дружеството обмисля как да реагира, ако почивките за руските туристи продължат да поскъпват заради спада на рублата. Дали опасенията ще се разсеят ще стане ясно на двете големи туристически борси - INTOURMARKET и MITT, през втората половина на март в Москва, на които черноморският комплекс ще се представи.

Туристическата компания цели да постигне ръст на летовниците с около 5% в сравнение с миналата година, като удължи предстоящия сезон с откриването на нов аквапарк, каза мениджърът.

Страшилова информира, че засега ранните записвания на българи бележат увеличение от 30% спрямо същия период на миналата година, равнището на резервации на германския и скандинавския пазар се запазва на същото равнище.

Има повишен интерес сред френските туристи, за които в курорта ще отвори врати нов клубен хотел. През май 120 французи, гостуващи в "Албена", ще направят туристическа обиколка на природни и исторически забележителности в България, каза Йовка Страшилова.