За втора година в Нова Загора ще се състои Празник на самардалата, съобщиха от пресцентъра на общината, които са организатори на събитието, заедно с Народното читалище "Диньо П. Сивков - 1870". Празникът ще започне сутринта на 27 април на площад "Свобода" в града.

Ще бъде пресъздаден обичай, представящ самардалата в бита на българина, и ще бъде открито търговско изложение с продукти със и за самардалата. От общината оповестиха и условията за участие в кулинарна изложба с конкурсен характер. Състезанието ще бъде в няколко категории, сред които най-вкусна самардала - смес, най-интересно използване на самардала, за автентична, за оригинална рецепта, за вкус, за визия на ястие и на търговски щанд.

Както БТА съобщи, идеята за празника, посветен на характерната за района подправка, е на кмета на Нова Загора Галя Захариева. По това време традиционно се провежда празника "Шарена новозагорска трапеза", свързан с великденските и гергьовденски празници. Самардалата е подправка, която е най-разпространена в Сливенска, Старозагорска област и Странджа. Смята се, че тя е част от списъка с лечебни растения, повишава апетита и има доказано здравословно въздействие.