Огромен е интересът от страна на туристите към 121-ото издание на Празника на розата в Казанлък. Това каза за БТА заместник-кметът по хуманитарни политики Сребра Касева. Туристически агенции са заявили посещения на групи от цял свят, а за празничните дни легловата база в града е изцяло резервирана още през март т.г.

Според досегашните заявки, в Казанлък на 31 май, 1 и 2 юни ще има посетители от всички държави в света, каза Касева и уточни, че заявки за посещение на празника продължава да има и това ще е така до неделния ден.

За Празника на розата ще гостуват и делегации от побратимени на Казанлък градове. "Ще имаме делегации от Южна Корея, Китай, Северна Македония и от Гърция. Чуждите посолства в България също имат огромен интерес, има потвърдени желания от множество посланици, които ще бъдат тук в празничните дни. Пъстротата в града ще е огромна", коментира Сребра Касева. На 1 юни предстои и побратимяване на Казанлък с виетнамския град Лай Чау, чиито представители също ще присъстват на празника.

Празникът на розата тази година навършва 121 години, напомни тя. "След миналогодишното юбилейно издание, тази година празникът е не по-малко пищен, не по-малко интересен и атрактивен за всички гости на града", коментира зам.-кметът. От години по идея на кмета Галина Стоянова празникът е прераснал в едномесечен фестивал, който започва с избора на Царица Роза и завършва с пищното дефиле, предвождано от нея. Тази година то ще премине под мотото "Прелестите на Долината на розите". В отделни тематични блокове по централния булевард на Казанлък на 2 юни ще дефилират повече от 5500 участници, посочи Сребра Касева.

Кулминацията на 121-вия Празник на розата в Казанлък започва утре с тържествената церемония по коронясване на 56-ата Царица Роза Неделина Неделчева и ще продължи до 2 юни.

ИЗБРАНО