За 18-ти път в Етрополе ще се съберат зетьове от цялата страна. До неделя ще продължи програмата на празника, чието начало е поставено през 1971 година. Миналата година в Етрополе отбелязаха 40-годишнината на инициативата при много голям интерес, а тази година се очаква да бъде още по-голям, установи проверка на БТА на място.

Цялата хотелска база е резервирана, а освен това вече няма места и в туристическите домове и къщите за настаняване. Тази година празничната програма е претърпяла някои промени. С откриването на изложбата "Заврян зет" ще бъде поставено началото на празника. Историческият музей вече е с подредена изложба, но има различия в начина на разположение на карикатурите на Николай Коев за зетьовския празник. Те са подредени под формата на латинската буква "Z".

Освен тях могат да се видят и моменти от празника през годините, както и предмети от живота на етрополския зет. "Зетрополе" се отличава с още нещо тази година. Организацията му не е само от етрополската община, а и от тази в Бела Паланка, Сърбия. Двете общини спечелиха в края на миналата година финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество и основните дейности по този проект са етрополският празник и Денят на баницата в сръбския град.

Основната част от проявите ще е на 2 юни. Програмата започва със състезание по управлението на двуколни и триколесни превозни средства, защото освен велосипеди, в него ще се допускат и саморъчно направени триколки и други подобни. Това състезание замества утвърденото през годините авторали "Златен зет". Сега зетьовете ще возят тъщите на задната седалка, както и ще се състезават по превозването на чаша с вода през препятствия.

По обяд в залата на читалището гостите ще могат да опитат специалитетите на бабите и зетьовете от Етрополе в изложбата "Сладка тъща с лют зет". В следобедните часове ще е традиционният футболен мач "Зетьове срещу снахички".
Във вечерните часове на централния площад в Етрополе ще са демонстрациите на кукерите от Войнягово и празничният концерт. Всяка от гостуващите делегации за празника ще представи своята програма.

На 3 юни ще е кулминацията на празничните прояви за 18-тото издание на "Зетрополе". Чешмата "Зольовец", при която ще бъде открит празникът на етрополските зетьове, има своя история. Майстор Зольо, който я е направил е бил убит, след като помогнал българска мома да убие турския ага, който я поискал за жена. Разрушена тогава от турците и възстановена по-късно от други майстори, чешмата с три чучура се е превърнала в притегателен център на зетьовския празник, защото новата легенда за нея е, че който пие вода от нея, остава завинаги в Етрополе.
От Часовниковата кула ще потегли карнавалното шествие за празника.

Поканени като гости на празника са министрите на отбраната Аню Ангелов, на труда и социалната политика Тотю Младенов и на икономиката и енергетиката Делян Добрев.