Предложението летището в Милано Малпенса да бъде кръстено на Силвио Берлускони поражда полемика в Италия, предадоха Франс прес и АНСА, цитирани от БТА.

Идеята е на италианския министър на инфраструктурата, който е и вицепремиер в правителството на Джорджа Мелони - Матео Салвини. Той е лидер на крайнодясната партия "Лига" и някога беше приближен на Берлускони. Предложението беше отправено от него още в петък в телевизионна програма. Тогава той заяви, че окончателното решение в тази насока е негово и той е готов да го подпише. Кметът на Милано - Джузепе Сала, който е от левицата, обаче заяви, че никой не се е допитвал до него.

Миланското летище Малпенса е едно от най-големите в Италия. Ето защо кметът на Милано упрекна Салвини, че не е дискутирал въпроса с компанията оператор на миланските летища, в която е представена и миланската община. Според него подобно решение не се взима набързо.

Но не само начинът на взимане на решението поражда полемика в конкретния случая, а и самата личност на Берлускони. Той разделяше обществото заради скандалите, свързани с личността му. Берлускони почина миналата година на 86-годишна възраст. Той изгради богатството си в Милано и беше начело на футболния клуб "Милан" 31 години. Именно по времето на ерата на Берлускони футболният отбор спечели пет пъти Шампионската лига.

Берлускони обаче беше критикуван и заради политическите си маневри и за сексуалните си авантюри, включително такива с много по-млади от него жени и с компаньонки. Берлускони беше съден във връзка с редица нарушения, но почти по всички дела беше или оправдан, или давността на престъплението беше отпаднала.

Във връзка с решението на Салвини относно летището Демократическата партия започна да събира алтернативни предложения за име, изтъквайки, че биографията на Берлускони не представлява онези хора, които подобно на демократите са се борили за ценностите на италианците.

А майтапчии вече предложиха летището вместо на Берлускони да бъде кръстено "летище Бунга Бунга". Бунга Бунга е името на партитата, които Берлускони организираше във вилите си.

Сред по-сериозните предложения иначе е това летището да носи името на прима балерината Карла Фрачи, която е родена Милано през 1936 г. и която почина през 2021 г.