Изискването за носене на предпазна маска FFP2 в самолетите, което първоначално беше включено в разпоредба, отнасяща се за цяла Германия, ще бъде отменено, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Същевременно, законът вече ще изисква маски FFP2 да са задължителни не само във влакове, които пътуват по дълги маршрути, а също в болници, старчески домове и в лекарски кабинети.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах каза вчера за ДПА, че "ваксинациите и маските остават най-добрата защита срещу очакваната вълна от Омикрон. Затова използваме и двете".

Докато пандемичната ситуация го позволява, маски няма да се изискват в самолетите. Но маските си остават препоръчителни и там. "Не става въпрос за разпоредби, а за здрав разум", каза министърът.

По сегашните разпоредби задължението за носене на маска в самолет е в сила до 23 септември. Авиационната индустрия протестира срещу задължителните маски в самолети, изтъквайки, че те вече не се изискват в други сфери на всекидневния живот, както и в други държави.

Очаква се в четвъртък Бундестагът да одобри коронавирусните изисквания, които ще се в сила през есента.