През юли в България са почивали от 1,322 млн. души, което подобрява отчетените резултати от добрата предпандемична година за туризма - 2019 г., когато страната ни през същия месец е била посетена от 1,297 млн. души. Този юли чуждестранните туристи, избрали почивка в България, са над 678 000, а българите - над 643 000. Това показват данни от графиката, публикувана на интернет страницата на Министерството на туризма, за броя регистрации на български и чуждестранни туристи у нас, съобщава БТА.

През същия месец на миналата годината летовниците в страната ни от чужбина са били над 483 000, а българите - над 634 000, докато през юли 2019 г. превесът е бил за чуждестранните туристи - над 812 000, а българите, почивали в родината си, са били над 485 000.

Министерство на туризма започва публикуването на интерактивни информационни графики, чрез които да представи данни за развитието на туризма в страната, съобщиха от ведомството. Графиките са изготвени на основната на събраните данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и по данни на НСИ. Към момента публикуваните графики са четири и са тематично ориентирани към летен сезон 2022 г. Публикуването на данни в дигитален формат е сред заключителните етапи в процеса на дигитализация на статистическите данни. Първите етапи бяха свързани с изграждането на ЕСТИ, чрез която се дигитализира процесът на събиране на данни, а последващите етапи са свързани с дигитална обработка и дигитално представяне на данни чрез интерактивни графики. Те ще останат на интернет страница на Министерството в раздел "Информационни графики".