В борба с частните хотели за привличане на чуждите туристи в София влиза резиденция "Бояна", пише 24 часа.
Тя е вече е регистрирана в най-големите сайтове за онлайн резервации и дори е приела гости.

Цените за нощувка през интернет сайтовете са по-ниски от тези, които се обявяват от отдел "Управление на собствеността" на Министерския съвет.

Мярката е опит да се спаси финансово резиденцията, която за първите седем месеца на годината имаше едва 189 хил. лв. приходи при над 1,1 млн. лв. разходи.

Последната резервация на чужденец в "Бояна" е от 15 декември 2013 г. Отзивите на туристите обаче са, че общите помещения като ресторантите и лобитата са пусти и студени.

В борбата с частните хотели резиденцията допуска и домашни любимци в стаите.

За да се увеличат приходите на резиденцията, в последните месеци на тази година е започнало и активно ползване от страна на министерства и агенции за различни мероприятия. Шефовете на ведомства регулярно се подсещат от Министерския съвет, че е добре да ползват комплекса. Освен това администрацията получавала и 30% отстъпка, се казва в отговорите на МС.

Разположена на 10 километра южно от центъра на София, резиденция "Бояна" е правителствена резиденция със свободен достъп за външни лица.

Тя се намира в подножието на Витоша и е заобиколена от голям парк. Сградата е построена през 1974 г. и оттогава е била домакин на редица високопоставени гости - кралски особи, държавни глави и правителствени делегации от цял свят с удоволствие са отсядали в Бояна. Резиденцията е отворена за български граждани от 2006 г.