Музейната експозиция "Стойова къща" ще отвори врати за жителите и гостите на града, които ще могат да разгледат старинните съдове и предмети, свързани с бозаджийския занаят, да се запознаят с някогашната технология на производство и да научат любопитни факти, свързани с производството на напитката. Ще бъде направена демонстрация по приготвяне на хляб и боза по традиционна радомирска рецепта, съобщава БТА.

Отново ще приеме посетители импровизираната бозаджийница на албанеца Али Сербез, родоначалник на производството и търговия с боза в града. Ще оживее старата градска чаршия, където изискани дами със слънчеви чадъри и ветрила, заедно с кавалерите им ще пият по една боза,ще пазаруват домашно произведени продукти от възстановения пазар. Ще се състои и традиционното състезание по надпиване с боза. За жителите и гостите на Радомир е подготвена празнична програма с участието на самодейни състави от общината и гост-изпълнители. Шеф готвачът Иван Звездев ще сготви на живо популярната радомирска кавърма.

В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна.