След 15-годишно прекъсване, разкопките на светилището при момчилградското село Татул са факт, а обект на изследване е сграда от Средновековието, за която археологическият екип, подкрепен от сведения на краеведа Никола Иванов от 30-те години на миналия век, предполага, че е християнска църква.

"Подновяването на разкопките на Татул ще даде нов импулс на обекта, а и ще позволи на общината да работи по различни проекти за развитието му, каза на светилището ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров. Той припомни, че е ръководил и предишните проучвания, реализирани по предприсъединителната програма ФАР. Сегашните разкопки, които ще продължат три седмици са изцяло финансирани от община Момчилград. В началото на същинската работа на светилището присъства и кметът на родопската община Илкнур Кязим.

"Татул е археологически комплекс, който предизвиква интерес, посещава се от туристи. Точно това ни накара като общинско ръководство да надградим постигнатото до този етап. Наистина Татул крие още тайни и ние искаме чрез този екип от археолози да стигнем до тези тайни", коментира Илкнур Кязим. Тя обясни, че усилията на общината са насочени към развиване на туризма и в тази посока общината е кандидатствала за финансиране на проекти две години поред, но не е била одобрена. "Надяваме се политическата криза в България да приключи и да можем да кандидатстваме и да реализираме и други проекти на територията на този комплекс", добави тя.

Археологическият екип, който ще работи на светилището край село Татул, включва освен ръководителя му проф.Николай Овчаров, археолозите Даниела Коджаманова, директор на Регионален исторически музей - Кърджали и д-р Николай Бояджиев от Регионален исторически музей - Смолян.

Разкопава се хълм на метри от археологическия комплекс, като работата е на два дни. "Това, на което се натъкнахме са зидове от добре оформени камъни и хубав хоросан. Явно тук е имало представителна сграда. Засега не мога да кажа каква е била постройката, която вероятно не е била само една", коментира Овчаров.

Той уточни, че проучваният обект е свързан с края на живота на археологическия обект, за който са налични сведения, а именно функционирането му като средновековно имение. Проф. Овчаров припомни и за откритите при предишните разкопки 12 оловни печата (молидовули), седем от които на един и същ собственик Георги Палеолог, определян като родоначалник на династията на Палеолозите.

Проф. Овчаров припомни още факти, станали известни при предходни проучвания от обекта - че той е обитаван още от пето хилядолетие пр.н.е., като вероятно е съществувало праисторическо светилище от каменно-медната ера.

Първият голям епогей на Татул е в бронзовата епоха - второ хилядолетие пр. Хр., когато на върха на обекта е направен символичен гроб на Орфей, а около него археолозите откриват и около 35 олтара, допълва БТА.

Сред научните открития от проучванията на светилището край село Татул са още храм от 4-3 в. пр.н.е., изгорен при сблъсъци между беси и одриси и възстановен в началото на новата ера при император Тиберий.

Какво се е случвало на светилището в края на 1-ви и началото на 2-ри век, няма данни, но през 2-3 в. то се възражда вече не като светилище, а като римска вила с богат собственик, която продължава живота си като средновековно имение.