Осмият археологически сезон на проучванията на антична Бонония е пред своя финал. Екипът, работещ на обекта, е разкрил цялото трасе на западната крепостна стена на Бонония, на западната порта, на кула номера 8 и 10, проучен е крепостния зид, достигащ на места височина от 4 до 5 метра. Това съобщи днес пред журналисти, в присъствието на кмета и зам.-кмета на Видин -д-р Цветан Ценков и Борислава Борисова, ръководителят на екипа доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Тази година държавата не отпусна целево финансиране, но работата на археолозите на обекта продължи благодарение на предоставените средства от бюджета на Община Видин в размер на 50 000 лв, каза още Димитров.

Снимка: БТА

И през този археологически сезон в Бонония са намерени много находки, което е обяснимо предвид дългата история на град Видин. На практика археолозите на обекта проучват 21 века история. До момента имаме открити над 500 монети - от Римската епоха, Късната античност, Средновековието, Видинското царство и от Османския период. Открити са и цели керамични съдове и други находки, които са с добра експозиционна стойност и подходящи за временни изложби и за постоянна експозиция, уточни доц. Димитров.

Снимка: БТА

Разработена е дългосрочна работна програма, която предвижда до две-три години да бъде завършено цялостното археологическо проучване на обекта. В момента във Видин могат да се видят средновековната крепост "Баба Вида", Османското кале, но от римския град, който е бил един от най-големите в Северозападна България - втори по големина след антична Рациария, няма никакви видими останки, които туристите да могат да посетят. В момента археолозите разкриват цялото трасе на западната крепостна стена, западната порта на града и две кули - Кула №8 и Кула №10, които са до голяма степен вече проучени. Най-ценното е, че запазеността на автентичния крепостен зид е на места четири метра, при слизане в дълбочина - до пет метра височина, отбеляза доц. Димитров. Той допълни, че на обекта има автентична крепостна стена, най-голямата в България от всички епохи, четири метра широчина на крепостния зид, кули с десетоъгълна форма и диаметър от над 20 метра, нещо което туристите ще могат да видят и посетят, уточнява БТА.

Археологическото проучване е само първата стъпка, е категоричен доц. Димитров. Неговите и на екипа му очаквания са, че за два-три сезона ще бъде завършено проучването на обекта, макар че е трудно да се каже с точност. Причината е, че историческите пластове в Бонония са едни от най-дълбоките в цяла България. Първите разкопки са отпреди 60 години, когато видинската археоложка Йорданка Атанасова открива находките от 1 век - известната глава от статуя на Нерон, на шест метра и половина дълбочина. В момента разкриването на крепостната стена на Бонония е достигнало на четири метра дълбочина от съвременния терен, намиращ се в центъра на Видин. Тоест, ние освен разкриването на структурите в план, трябва да работим и в дълбочина още поне два метра от това, което е в момента, каза доц. Димитров. Той подчерта, че много е важно по проекта за реставрацията и социализацията на този античен паметник с бенефициент Община Видин да започне да се разработва още през следващата година, защото тези запазени архитектурни структури, които се разкриват, имат нужда от бърза реставрация, за да не нарушат.

Снимка: БТА